ACAİ YETİŞTİRİCİLİĞİ


Amerika’da büyük ilgi gören “açai” meyveleri Akdeniz güneşi altında da yetişebiliyor. Beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yaratan meyvenin Türkiye’ye getirilmesi bazı bölgelerimizin kaderini değiştirebilir…
Bu bitki tropikal içerikli olmakla beraber bazı varyeteleri Akdeniz iklimine adapte edilmiş. Şimdi İsrail de bile rahatlıkla yetişiyor. İklimi bizim Akdeniz çanağına çok benzeyen California’da ise yoğun bir faaliyet var. Güney Amerika’nın Amazon havzasından çıkan bir palmiye türü buAdı “Açai”. Çeşitli dillerde çok değişik isimler almasına rağmen uluslararası ticarette “açai” (asai) olarak anılıyor.
Şimdiden Amerikalıların diline bu isim yerleşmiş durumda. En önemli özelliği olağanüstü lezzeti yanında insana kalıcı zindelik sağlaması.BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR BESİNİçindeki bileşimlerin nitelikleri tam olarak çözülmüş değil. Ancak insan organizmasına zararlı hiçbir madde ihtiva etmiyor.Yapılan bilimsel çalışmalar “açai”nin özellikle bağışıklık sistemi üzerinde büyük destek sağladığını gösteriyor. Bilhassa kanser hücrelerini baskılayan içeriğe sahip. Lösemili hastalarda mucizevsonuçlar alınmış. Bu konuda çok sayıda bilimsel içerikli literatür var.
Ziraatçı ve beslenme otoritelerince tüm meyveler arasında “biyoyararlılık” açısından en üst sıraya “açai” oturuyor.
Öyle ki, mor renkli meyveler “antosiyanin” açısından onu bir numaralı meyve yapıyor. Bu sayede en yüksek antioksidan niteliğe sahip meyve olarak tescil edilmiş. Böylece vücutta tümör gelişimini önlüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bir bitki olmasına rağmen kalsiyum içeriğiyle süt, yumurta ve etle yarışırken fosfor içeriğiyle de beyinsel gelişime yardımcı oluyor. Yağ asitleri kompozisyonu da ilginç: Hem omega 3, hem de omega 6 içeriğine sahip.
LEZZET NİTELİĞİYLE DE ÜNLÜTüm bu özellikleriyle Amerika’da bir numaralı meyve haline gelen “açai” “süper meyve” olarak marketlerin başköşesine oturtulmuş durumda. Tüketicilerin ürün tükenmeden satın almak için buralarda sıraya girmesi çok ilginç! Çikolataya bulanmış böğürtlen tadına sahip “açai”nin bir diğer özelliği de yüksek “polifenol” ihtiva etmesi ve vitamin içeriği. Bu özellikleriyle şimdi “açai” üzerine kurulmuş endüstriyel girişimler göze çarpıyor. “Dondurma”, “yoğurt”, “poşet çay”, “meyve suyu”, “tatlı” imalatında ayrı bir kategori oluşturulmuş vaziyette. Halen neşeli tavırlarıyla dikkati çeken Brezilyalılar yüksek düzeydeki yaşama sevincinin “açai” ile beslenmeye bağlı olduğunu iddia ediyorlar.
BREZİLYA FUTBOL BAŞARISINI “AÇAİ”YE BORÇLU!Gazetelerde yer alan son haberlerde ise biraz magazin içeriği hakim. Brezilya futbolunun bu bitki sayesinde geliştiği, Brezilya milli futbol takımının her maç öncesi “açai diyeti”ne girdiği iddia ediliyor.
Güya Brezilya takımlarının yüksek performansı şimdiye kadar gizli tutulan bu meyvenin ekstreleriyle yapılan diyete bağlıymış. “Aminoasid kompozisyonu” da hayli değişik olan “açai”nin 21′inci yüzyıl bitkisel ürünler dünyasına şimdiden damgasını vurduğu söylenebilir. Her yeniliği bünyesine taşımayı prensip haline getiren Çin bile bu meyveyi en ince ayrıntılarına kadar inceleyip, uygun bölgelerde “açai çiftlikleri” kurmuş. Öyle görünüyor ki “açai” adı bundan böyle çok daha fazla duyulacak!
Yapılan araştırmalarda Adana, Antalya ve sulu tarıma açılan GAP yöresinin bazı havzalarında bu meyvenin ağaçları rahatlıkla yetiştirilebilir. Halen “açai” fidanlarının dünya ticaretindeki yeri olağanüstü artmış durumda. Girişimcilerin bu konuyu önemli bir yatırım fikri olarak değerlendirmelerinde yarar var.
DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN
tıklayınız.